VOION: Με σεβασμό στη γη και με αφοσίωση
Η εταιρεία VOION, με έδρα το Βόιο Κοζάνης, από την έναρξη της λειτουργίας της το 2008 μέχρι σήμερα, αναβιώνει και διατηρεί τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας των οσπρίων, ενώ λειτουργεί με το πρότυπο της συμβολαιακής γεωργίας.
Επιλεγμένα προϊόντα μικρών Ελληνων παραγωγών
Μικροί ντόπιοι παραγωγοί ακολουθούν έναν κύκλο καλλιέργειας που σέβεται το ρυθμό ανάπτυξης του κάθε σπόρου, χωρίς να επιταχύνουν τεχνητά τις φυσικές διαδικασίες, κι έτσι, με μέριμνα για τη γη (αλλά και με σύγχρονες τεχνολογίες), οι ιδανικές για την καλλιέργεια των οσπρίων εδαφοκλιματικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας, αποδίδουν τα μέγιστα. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουν σ’ εμάς, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, τα νοστιμότερα όσπρια. Αυτό που στ’ αλήθεια κάνει την ομάδα του VOION να ξεχωρίζει, πέρα από τα 15 χρόνια εμπειρίας της, είναι η πραγματική αγάπη για τον τόπο και η μεγάλη αφοσίωσή της.
Η παραγωγή οσπρίων στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς που εργάζονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπου οι αποδόσεις είναι μικρότερες και το κόστος μεγαλύτερο.
Παρ’ όλα αυτά, με την προσεκτική και φυσική γεωργία, η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να είναι εξαιρετική. Οι ήπιες θερμοκρασίες, και η όχι απότομη άνοδός τους, είναι επιθυμητές για την αργή ωρίμανση του σπόρου, ώστε αυτός να «γεμίσει» καλά, να γίνει βραστερός και με ιδιαίτερα αρώματα κατά το μαγείρεμα. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, τις πεντανόστιμες φακές, τα φασόλια και τους γίγαντες της ομάδας του VOION και σας προτείνουμε και μια συνταγή για φασολάδα, όπως μας την πρότειναν κι εμάς εκείνοι.
Συνταγή: Φασολάδα
Ingredients :
● 500 γραμ. μέτρια φασόλια Voion ξερά
● 3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
● 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
● 2 κλωνάρια σέλερι με τα πράσινα
φύλλα τους ψιλοκομμένα
● 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
● 1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
● 3/4 φλ. ελαιόλαδο
● αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35-40′ να μισομαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα, με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, για 2-3′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον λιώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε τόσο βραστό νερό ώστε να καλύπτει τα υλικά και να περισσεύει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπούκοβο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30-35′. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για λίγα ακόμη λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους.