Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα όσπρια
Τα όσπρια είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας
The legumes αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, διαθέτουν ελάχιστο ποσοστό λίπους και η διαθεσιμότητά τους σε σίδηρο ασβέστιο, φολικό και ψευδάργυρο είναι αξιοσημείωτη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που εδώ και αιώνες θεωρείται απαραίτητο η κατανάλωσή τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα!
Φακές, φασόλια, fava and ρεβύθια τα πιο δημοφιλή αλλά και τα λιγότερο γνωστά κουκιά, λούπινα ή λαθούρι συχνά πυκνά μπαίνουν στις κατσαρόλες μας. Τα περισσότερα τα βρίσκουμε τυποποιημένα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπου προστατεύονται από τη συσκευασία τους. Αρκεί να τηρηθούν οι αναγραφόμενες οδηγίες αποθήκευσης και η ημερομηνία λήξης. Τι γίνεται όμως αν ανοιχτεί η συσκευασία ή αν αποφασίσουμε να τα αγοράσουμε χύμα; Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα όσπρια;
Η επεξεργασία οσπρίων
Το «κλειδί» για τη μακρά διάρκεια ζωής τους βρίσκεται στην αποξήρανση και την επεξεργασία που έχουν υποστεί μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας. Η σωστή αποξήρανση των οσπρίων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και παράλληλα μειώνει τα επίπεδα υγρασίας με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα. Επίσης, κατά την επεξεργασία των οσπρίων κάποια ένζυμα που προωθούν την αποσύνθεση απενεργοποιούνται. Έτσι αν μιλάμε για όσπρια τέλεια επεξεργασμένα και αποξηραμένα, μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο, μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία. Έκθεση σε υγρασία μπορεί να τα καταστρέψει σε μερικούς μήνες.
Τρόποι αποθήκευσης
Επειδή λοιπόν τα όσπρια που φτάνουν στα χέρια μας δεν γνωρίζουμε ακριβώς την επεξεργασία που έχουν υποστεί προηγουμένως, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσουμε αεροστεγή δοχεία. Είναι απαραίτητο τα χύμα όσπρια να διατηρηθούν σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από πηγές θερμότητας ή ηλιακό φως.
Επίσης απαραίτητο είναι τα όσπρια να αναπνέουν. Οπότε αποκλείονται για την μακρόχρονη αποθήκευσή τους οι νάιλον σακούλες, τα βάζα ή άλλα αεροστεγή δοχεία. Καταλληλότερα είναι καθαρά πάνινα ή ακόμα και χάρτινα σακουλάκια.
Ένα άλλο σωτήριο κόλπο για να μην πιάσουν ζωύφια τα όσπρια είναι να προσθέσουμε μέσα στο σακουλάκι μερικά φύλλα δάφνης, ή 2-3 μπαχάρια, ή 2-3 γαρίφαλα, ή λίγο χοντρό αλάτι. Αν ανοιχτεί ένα τυποποιημένο σακουλάκι με όσπρια καλό θα είναι το υπόλοιπο να κλειστεί και πάλι μέσα στην αρχική συσκευασία και να κλειστεί ερμητικά. Καλό είναι να καταναλωθούν το πολύ σε 6 μήνες.
Εάν παρόλα αυτά τα όσπριά σας δε θυμάστε από πότε τα έχετε στο ντουλάπι το μαγείρεμά τους δεν είναι επικίνδυνο, απλά μπορεί να μην έχετε ένα τόσο γευστικό αποτέλεσμα.
Πηγή: argiro.gr