Κροκέτες ρυζιού με γαρίδες και πράσο
Λαχταριστές κροκέτες ρυζιού με γέμιση γαρίδας, που μπορούν να γίνουν ακόμα και με το ρύζι που σας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα.
Ingredients
- 350γρ. ρύζι γλασέ
- 200γρ. γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
- 1 leek
- 50γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
- 4 αβγά
- φρυγανιά τριμμένη
- αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλατι, πιπέρι
Execution Method
- Ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε το πράσο και ψιλοκόβετε μόνο το άσπρο μέρος.
- Το σοτάρετε σε 30γρ. από το βούτυρο και στη συνέχεια σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτετε τις γαρίδες ψιλοκομμένες (αν είναι μεγάλες), αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά μόνο!
- Ετοιμάζετε το ρύζι: Βράζετε το ρύζι σε μπόλικο, αλατισμένο νερό. Το σουρώνετε και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο βούτυρο, όσο είναι ακόμα ζεστό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Φτιάχνετε τις κροκέτες: Παίρνετε μια κουταλιά από το ρύζι, σχηματίζετε ένα μπαλάκι στην παλάμη σας και βάζετε στο κέντρο λίγο από το μίγμα πράσου-γαρίδας. Πλάθετε καλά και φτιάχνετε μια μπάλα λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός καρυδιού. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Αλευρώνετε τις κροκέτες, τις περνάτε από τα υπόλοιπα χτυπημένα αβγά και τέλος, από την τριμμένη φρυγανιά. Αφήνετε τις κροκέτες στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξουν ή μέχρι να έρθει η ώρα να τις τηγανίσετε.
- Ζεσταίνετε σε βαρύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο, τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρετε ζεστές, για πρώτο πιάτο, μαζί με πράσινη σαλάτα.
Source: cantina protothema.gr