Voion Land Products

Η Voion Land Products πειραματίζεται με λευκόσαρκη φάβα και συμβολαιακή

Με επίκεντρο την παραγωγή και διάθεση ελληνικών οσπρίων, η Voion Land Products πειραµατίζεται αυτή την περίοδο µε την παραγωγή φάβας, η οποία αποτελεί το προϊόν συνεργασίας µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή Γιάννη Τσιάλτα.

Η δοκιμαστική αυτή καλλιέργεια φέρει την εμπορική ονομασία «Πέρλα» και στόχος είναι να κυκλοφορήσει στην αγορά κατά το προσεχές διάστημα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει είναι ότι είναι λευκόσαρκη και µε πιο γλυκιά γεύση. Προς το παρόν παράγεται από δύο παραγωγούς στην Κοζάνη και φέτος η εταιρεία θα αποφασίσει εάν θα διατεθεί ως συσκευασµένο προϊόν στην αγορά ή θα οδηγηθεί σε σποροπαραγωγή για τη διάθεση της ποικιλίας σε παραγωγούς ανά την ελληνική επικράτεια, όπως λέει από πλευράς της εταιρείας ο αγρότης και συµµέτοχος, Γιάννης Ζιµπιλίδης. «Οι αποδόσεις που προσφέρει είναι ικανοποιητικές, καθώς πέρυσι έφτασε ακόµα και τα 250 κιλά στο στρέµµα σε ξηρική καλλιέργεια», σηµειώνει.

Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας της Voion Land Products µε έδρα το Τσοτύλι στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, είναι ότι έχει αναπτύξει συµφωνίες συµβολαιακής καλλιέργειας µε παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προσθέτοντας σταδιακά και άλλους παραγωγούς στο συγκεκριµένο µοντέλο συνεργασίας. Σύµφωνα µε τον Γ. Ζιµπιλίδη επί του παρόντος η επιχείρηση συνεργάζεται µε 60 αγρότες σε περιοχές όπως είναι η Καστοριά (φασόλια γίγαντες και φασόλια πλακέ), το Βόιο από όπου παραλαμβάνει φακές και ρεβίθια µέτρια, τα Γρεβενά (φακές και ρεβίθια µέτρια), το Νευροκόπι (φασόλια γίγαντες και πλακέ), η Λάρισα (φασόλια µέτρια και ρεβίθι χονδρό), η Καβάλα (φασόλια µπαρµπούνια, φασόλια κόκκινα) και η Βαλανιδοράχη Πρεβέζης (φασόλια µαυροµάτικα).

Το κύριο προϊόν της είναι οι φακές, όπου από τους 50 τόνους που ήταν αρχικά οι ποσότητες που αγόραζε από τους παραγωγούς, αυτή τη στιγµή έχει φτάσει να προµηθεύεται περί τους 400 τόνους ετησίως.

Με νέα μετοχική σύνθεση

Η Voion Land Products δηµιουργήθηκε από τους Γιάννη Ζιµπιλίδη και τον αδερφό του Αλέκο, τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη, τον Κοσµά Κέλογλου, τον Χαράλαµπο Περσίδη και τον Βασίλη Μεταξά. Στην πορεία η µετοχική της σύνθεση άλλαξε και πλέον µέτοχοι είναι οι αγρότες Γιάννης Ζιµπιλίδης, Αλέκος Ζιµπιλίδης και Βασίλης Μεταξάς, ενώ µετά την αποχώρηση κάποιων εκ των προαναφερόµενων αρχικών µετόχων συµµετέχει πλέον και ο Αλέξης Κωτούλας, ο οποίος είναι οικονοµολόγος.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση που άγγιξε τις 500.000 ευρώ, µε την οποία δηµιουργήθηκε ένα δεύτερο κτίριο, το οποίο φιλοξενεί αποθηκευτικούς χώρους και συσκευαστήριο. Εκτός των άλλων σηµαντικές ποσότητες των παραγόµενων προϊόντων διατίθενται σε χώρες όπως η Γερµανία, η Αµερική, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία.

>> agronews.gr

    Cart