Φάβα με καλαμαράκια και καραμελωμένα κρεμμύδια
Για τη φάβα
- 200 γρ. φάβα Voion
- 1 κρεμμύδι, λευκό
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1.200 γρ. νερό
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1-3 πρέζες ανθό αλατιού
- πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 κρεμμύδια, λευκά
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. μηλόξιδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τα καλαμαράκια
- 370 γρ. καλαμαράκια , κονσέρβα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- λεμόνι, σε φέτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη φάβα
- Βάζουμε τη φάβα σε μια σίτα, μεταφέρουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και την ξεπλένουμε καλά.
- Στραγγίζουμε καλά και μεταφέρουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα.
- Χοντροκόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το νερό, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Σιγοβράζουμε για 30-60 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. (Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από τη φάβα που έχουμε επιλέξει.)
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
- Μεταφέρουμε τη φάβα όσο είναι ζεστή στον πολυκόφτη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι.
- Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να λιώσει η φάβα και να έχει μια παχύρρευστη υφή, και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τα κρεμμύδια ζουλιέν (λεπτές λωρίδες) και τα μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο και το ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. (Το τηγάνι το κρατάμε στην άκρη για τα καλαμαράκια.)
Για τα καλαμαράκια
- Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Σουρώνουμε τα καλαμαράκια σε μια σίτα, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και τοποθετούμε από πάνω τα καλαμαράκια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού.
Πηγή: akispetritzikis.com