Χυλοπίτες με κρεμώδη σάλτσα φάβας και λούντζα
Η μοναδική γεύση της φάβας κρύβεται στην κρεμώδη σάλτσα που αγκαλιάζει τις χυλοπίτες, δένει γευστικά με την σοταρισμένη λούντζα και κάνει αυτό το αμιγώς ελληνικό πιάτο σκέτη απόλαυση.
Υλικά
- 500 γρ. Χυλοπίτες
- 200 γρ. φάβα Voion
- 80 γρ. καπνιστή λούντζα σε λεπτά φετάκια
- 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 ml ζεστό νερό
- 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 200 γρ. νωπή μυζήθρα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε την φάβα σε κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά και την στραγγίζουμε.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε την λούτζα για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί. Μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε την στραγγισμένη φάβα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την μισή ποσότητα θυμαριού, σοτάρουμε για μισό λεπτό και περιχύνουμε με το ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού με τρυπητή κουτάλα.
- Προς το τέλος βρασμού της φάβας ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
- Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τις Χυλοπίτες MISKO. Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναγράφεται στην συσκευασία.
- Αποσύρουμε την φάβα από την φωτιά, προσθέτουμε την μισή ποσότητα μυζήθρας και πολτοποιούμε καλά με ραβδομπλέντερ.
- Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με την φάβα, προσθέτοντας την μισή ποσότητα της λούντζας. Ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν τα υλικά.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά, γαρνίροντάς τα με τη υπόλοιπη λούντζα, την υπόλοιπη μυζήθρα θρυμματισμένη και λίγο φρέσκο θυμάρι.
Πηγή: misko.gr