Voion Land Products

Φάβα με καλαμαράκια και καραμελωμένα κρεμμύδια

Για τη φάβα

  • 200 γρ. φάβα Voion
  • 1 κρεμμύδι, λευκό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1.200 γρ. νερό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1-3 πρέζες ανθό αλατιού
  • πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια, λευκά
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τα καλαμαράκια

  • 370 γρ. καλαμαράκια , κονσέρβα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • λεμόνι, σε φέτες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη φάβα 

  • Βάζουμε τη φάβα σε μια σίτα, μεταφέρουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και την ξεπλένουμε καλά. 
  • Στραγγίζουμε καλά και μεταφέρουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα. 
  • Χοντροκόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 
  • Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το νερό, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Σιγοβράζουμε για 30-60 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. (Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από τη φάβα που έχουμε επιλέξει.)
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
  • Μεταφέρουμε τη φάβα όσο είναι ζεστή στον πολυκόφτη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι.
  • Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να λιώσει η φάβα και να έχει μια παχύρρευστη υφή, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια 

  • Κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τα κρεμμύδια ζουλιέν (λεπτές λωρίδες) και τα μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι. 
  • Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο και το ελαιόλαδο. 
  • Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. (Το τηγάνι το κρατάμε στην άκρη για τα καλαμαράκια.) 

Για τα καλαμαράκια

  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Σουρώνουμε τα καλαμαράκια σε μια σίτα, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και τοποθετούμε από πάνω τα καλαμαράκια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
  • Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού.

Πηγή: akispetritzikis.com

    Cart