ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΟ
Περιοχή καλλιέργειας: Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία
Καλλιέργεια: Συλλέγουμε εκλεκτούς καρπούς από τους ορεινούς σιτοβολώνες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας .
Χαρακτηριστικά: Με ειδική επεξεργασία αφαίρεσης φλοιού. Πλούσιο σε σιμιγδάλι ιδανική επιλογή για αλεύρι, ζυμαρικά , ψωμί ολικής άλεσης και κόλλυβα.
Συσκευασίες:
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΣΙΤΑΡΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΟΒΟ
- 180 γρ. σιτάρι, μουλιασμένο σε νερό από το προηγούμενο βράδυ και καλά στραγγισμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1/2 – 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 30 γρ. σταφίδες μαύρες
- 300 γρ. ντοματίνια, στη μέση
- 2 – 3 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 80 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, καβουρδισμένο για 10 λεπτά στους 150° C
- 90 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιτάρι με ντοματίνια, σταφίδες και μπούκοβο, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το σιτάρι σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το μπούκοβο για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρωματιστεί το λάδι αλλά να μην καεί το σκόρδο. Προσθέτουμε το σιτάρι και ανακατεύουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, το βαλσάμικο, τον βασιλικό και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το σιτάρι, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο φιστίκι και σερβίρουμε σιτάρι με ντοματίνια, σταφίδες και μπούκοβο.
Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert
Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g | %GDA 100g | |
---|---|---|
Ενέργεια/Energy/Energie | 1388KJ/ 332kca | 17% |
Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß | 10.5g | 21% |
Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker | 54,9g 0,1g | 21% 0% |
Λιπαρά/Fats/Fette εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte | 4g 0.5g | 6% 3% |
Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe | 0.6g | |
Αλάτι/Salt/Salz | 0g | 0% |
* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.
Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.