ΦΑΚΕΣ ΨΙΛΕΣ
Περιοχές καλλιέργειας: Βόιο Κοζάνης, Γρεβενά
Καλλιέργεια: Η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα το οροπέδιο του Βοΐου έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της φακής. Η εμπειρία των παραγωγών, οι εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες, η καλλιέργεια σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα, οι ψυχροί χειμώνες και η ήπια, μακρά άνοιξη δίνουν ένα εξαιρετικό προϊόν. Στην περιοχή καλλιέργειας, το έδαφος είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο κάνει τις φακές βραστερές, νόστιμες και ευωδιαστές.
Χαρακτηριστικά: Οι ψιλές φακές Voion είναι συνδυασμός των ελληνικών ποικιλιών «Σάμος» και «Δήμητρα», η παραγωγή των οποίων είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ελληνικές και τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και μέταλλα, έχουν μικρό μέγεθος, ανοιχτό πράσινο έως κρεμ χρώμα εξωτερικά και κίτρινο εσωτερικά και μοναδική γεύση. Ο χρόνος βρασμού που απαιτείται είναι σύντομος και κατά τη διάρκειά του αναδύονται ευχάριστα αρώματα.
Μέγεθος: 4-6 mm 4-6 mm
Συσκευασίες:
Τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ VOION παράγονται αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς που καλλιεργούν τα πιο αγνά προϊόντα με ορθές γεωργικές πρακτικές
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ
ΥΛΙΚΑ
• 500 γραμμάρια φακές
• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 1-2 φύλλα δάφνης
• αλάτι, πιπέρι
• ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, τις φακές, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης. Αφήνετε να σιγοβράσουν μισή περίπου ώρα. Προσθέτετε το λάδι, το αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι. Τις βράζετε για ακόμα 15 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσουν καλά. Τις σερβίρετε περιχύνοντάς τες με λίγο ξύδι. Εάν θέλετε μπορείτε την ώρα που βράζουν να τις κοκκινίσετε προσθέτοντας και μια κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας.
Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert
Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g | %GDA 100g | |
---|---|---|
Ενέργεια/Energy/Energie | 1625kJ/ 384kca | 19% |
Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß | 25g | 50% |
Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker | 63g 2g | 24% 2% |
Λιπαρά/Fats/Fette εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte | 1,1g 0.2g | 2% 1% |
Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe | 11g | |
Αλάτι/Salt/Salz | 0.01g | 0% |
Σίδηρος | 6.9mg | 49,1% |
Σίδηρος/Iron/Eisen | 6.5mg | 47% |
* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.
Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.