Σαλάτα με φακές και κολοκυθάκια
Υλικά
- 1 φλ. φακές Voion
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, μόνο το πράσινο μέρος
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- ½ κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- Αλάτι κ Πιπέρι
Διαδικασία
- Βράζετε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Τις αδειάζετε σε τρυπητό και τις αφήνετε να στραγγίσουν εντελώς από τα υγρά τους.
- Τις αδειάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και τις πασπαλίζετε με το κύμινο, λίγο αλάτι, τις περιχύνετε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι.
- Τις βάζετε στο ψυγείο και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 1-2 ώρες.
- Περνάτε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα δύο κολοκυθάκια. Μαζεύετε το ξύσμα σε ένα μπολ το αλατίζετε και το αφήνετε για 20 λεπτά να «κατεβάσει» τα υγρά του.
- Σουρώνετε το κολοκύθι απομακρύνοντας όλα τα υγρά. Αναμιγνύετε τις φακές με το ξυσμένο κολοκύθι και το κρεμμυδάκι.
- Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, το λεμόνι και το ξύσμα. Χτυπάτε καλά να αναμιχθούν τα υλικά της σάλτσας.
- Περιχύνετε με αυτή την σαλάτα. Ψιλοκόβετε το τρίτο κολοκυθάκι σε μπαστουνάκια.
- Τα ζεματίζετε για 3 λεπτά, τα στραγγίζετε και γαρνίρετε με αυτά τη σαλάτα.
gourmed.gr