Voion Land Products

Ριζότο με Γαρίδες και Βασιλικό

Υλικά

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 700 γρ. γαρίδες, κατά προτίμηση μεγάλες
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. ρύζι νυχάκι Voion
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 5 φλ. ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 1 ολόκληρο λεμόνι (φλούδα και χυμό)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 18 ολόκληρα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Λιώστε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Απλώστε ένα στρώμα από ξεφλουδισμένες γαρίδες. Όταν είναι στα μισά για να γίνουν, γυρίστε τις από την άλλη πλευρά και συνεχίστε το τηγάνισμα μέχρι να γίνουν διάφανες (περίπου 3 λεπτά). Έπειτα βγάλτε τις σε ένα πιάτο.
  3. Κόψτε σε μικρά κυβάκια το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Επιστρέψτε το τηγάνι στη φωτιά, ρίξτε μέσα τα υλικά και σωτάρετε, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  4. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια, προσθέστε στο τηγάνι το ρύζι νυχακι και μαγειρέψτε το για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην “αρπάξει”. Έπειτα προσθέστε το λευκό κρασί και περιμένετε για λίγα λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθεί.
  5. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τον οποίο έχετε προηγουμένως ζεστάνει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε σταδιακά ποσότητες μέσα στο τηγάνι, ανακατεύοντας αραιά και περιμένετε να απορροφηθεί και αυτός από το ρύζι. Μέχρι να γίνει, στύψτε το λεμόνι, προσθέτοντας λίγο χυμό μέσα στο τηγάνι. Προσθέστε επίσης αλάτι και πιπέρι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο (δοκιμάστε και δείτε αν έχει μαλακώσει αρκετά), μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε και λίγο ξύσμα λεμονιού προς το τέλος του μαγειρέματος – του δίνει αυτό το “κάτι παραπάνω”!
  6. Ήρθε η ώρα να απογειώσετε το ριζότο με την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντάς την και ανακατεύοντας. Μπορείτε να αποφύγετε αυτό το βήμα, αν δε θέλετε το φαγητό να γίνει πολύ βαρύ.
  7. Αν οι γαρίδες είναι μεγαλούτσικες, κόψτε τις σε κομμάτια. Αν είναι μικρές, δεν είναι αναγκαίο. Χοντροκόψτε τον βασιλικό και ρίξτε τον μαζί με τις γαρίδες μέσα στο ριζότο. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και, αν θέλετε, προσθέστε έξτρα ξύσμα λεμονιού και πιπέρι, καθώς και τριμμένη παρμεζάνα.
    Cart