ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Περιοχές καλλιέργειας: Φλώρινα, Καστοριά, Δυτική Μακεδονία.
Καλλιέργεια: Οι παραλίμνιες περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας είναι ξακουστές τόσο στη χώρα, όσο και διεθνώς για την παραγωγή του φασολιού γίγαντα και γίγαντα ελέφαντα. Η μακρά παράδοση, το μεράκι και η γνώση των παραγωγών, η σύσταση των εδαφών, οι υδάτινοι όγκοι των πηγών του Αλιάκμονα αλλά και το ήπιο, ημιορεινό κλίμα της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος.
Χαρακτηριστικά: Τα φασόλια γίγαντες και γίγαντες ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας είναι μία λεπτόφλουδη, ελληνική ποικιλία υψηλής ποιότητας που απαιτεί σύντομο χρόνο μαγειρέματος. Το μέγεθος των φασολιών είναι σχετικά μεγάλο, το σχήμα νεφροειδές και το χρώμα τους λευκό. Η πλούσια και ξεχωριστή γεύση τους τα κάνει να τρώγονται ευχάριστα ακόμη και χωρίς σάλτσα.
Συσκευασίες
Τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ VOION παράγονται αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς που καλλιεργούν τα πιο αγνά προϊόντα με ορθές γεωργικές πρακτικές
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ
- 400g γίγαντες
- 1 + 1/2 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 1 φλ. λάδι
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 500g ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. ζάχαρn
- Αλάτι/ Πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προnγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Τnv επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσοuv, ξαφρίzοντάς τους τακτικά, για περίπου 40′. Τους στραγγίζοuμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σέλερι για 10′. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα αλλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε για 10′ και περιχύνουμε τους γίγαντες. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι καθώς και 1 φλυτζάvι του τσαγιού νερό. Ψήvουμε σε αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C περίπου για 45′.
Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert
Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g | %GDA 100g | |
---|---|---|
Ενέργεια/Energy/Energie | 1244J/ 297kca | 15% |
Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß | 19g | 39% |
Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker | 63g 6.8g | 24% 8% |
Λιπαρά/Fats/Fette εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte | 1,6g 0.4g | 2% 2% |
Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe | 23.1g | |
Αλάτι/Salt/Salz | 0.01g | 0% |
Σίδηρος/Iron/Eisen | 4.1mg | 29% |
Φώσφορος/Phosphorus/Phosphor | 156mg | 22% |
* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.
Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.