Φακόρυζο
Υλικά
Διαδικασία
- Ξεκινάω πρώτα πλένοντας και σουρώνοντας τις φακές τις οποίες μετά κρατάω στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα, αχνίζω το κρεμμύδι και το ολόκληρο σκόρδο με λίγο νερό και προσθέτω τα δαφνόφυλλα.
- Μετά από 2-3 λεπτά ρίχνω τις φακές και νερό τόσο που να τις σκεπάσει (όχι όμως παραπάνω) και βράζω για 10-15’. Αργότερα προσθέτω το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξαναβράζω για άλλα 5’, ενώ προσθέτω κι άλλο (βραστό) νερό εφόσον οι φακές το έχουν πιεί όλο. Στο τέλος ρίχνω και το λάδι κι αφήνω τις φακές να πάρουν 1-2 βράσεις.
- Όταν οι φακές είναι έτοιμες θα πρέπει να έχουν ένα ελαφρώς παχύρευστο ζουμάκι για να είναι χυλωμένες, ενώ σε περίπτωση που υπολείπονται σε υγρό μπορώ να προσθέσω ακόμα λίγο βραστό νερό. Αφού λίγο κρυώσουν αφαιρώ τα δαφνόφυλλα και τις ολόκληρες σελίδες σκόρδου και προσθέτω τον χυμό από ½ λεμόνι.
- Συνεχίζω με το ρύζι, το οποίο πλένω και σουρώνω, ενώ σε μία ανοιχτή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Αφού το λάδι ζεσταθεί (δίχως όμως να καεί), προσθέτω το basmati και το γυρίζω να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτω 1,5 φλ. βραστό νερό και αλάτι και ανεβάζω την θερμοκρασία στο μέγιστο για 2-3 λεπτά (με ανοιχτό καπάκι). Στην συνέχεια χαμηλώνω την θερμοκρασία κοντά στο 3/9, κλείνω το καπάκι κι αφήνω να ψηθεί το ρύζι για τα επόμενα 10’ περίπου.
- Μόλις παρέλθουν τα 10’ σβήνω εντελώς την φωτιά (έχοντας πάντα κλειστό το καπάκι) και περιμένω άλλα 5-10’ προτού σερβίρω.
- Σ’ ένα βαθύ πιάτο βάζω περισσότερο ρύζι και λιγότερες φακές, ανακατεύω και τέλος ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού ακόμα. Γαρνίρω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (που του πάει πολύ) κι απολαμβάνω ένα ταπεινό αλλά πλήρες πιάτο…
dailycious.gr