ΡΥΖΙ ΑΡΜΠΟΡΙΟ

Περιοχές καλλιέργειας: Ιταλία

Καλλιέργεια: Το ρύζι Arborio είναι ένα ιταλικό ρύζι μικρών κόκκων. Ονομάστηκε από την πόλη του Arborio, στην κοιλάδα Po, η οποία βρίσκεται στην κύρια περιοχή του Πιεμόντε στην Ιταλία.

Χαρακτηριστικά: Το ρύζι Arborio έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη, ένα άμυλο που υπάρχει στο ρύζι. Επειδή υφίσταται λιγότερη άλεση από το συνηθισμένο μακρόσπερμο ρύζι, το arborio διατηρεί περισσότερο τη φυσική του περιεκτικότητα σε άμυλο. Το μαγείρεμα του ρυζιού απελευθερώνει αυτό το άμυλο, με αποτέλεσμα ένα πιο σφιχτό, μασώμενο και πιο κρεμώδες ρύζι σε σύγκριση με άλλα είδη ρυζιού.

Συσκευασίες:

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΑΧΝΙΣΤΟ ΡΥΖΙ

  •  500γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
  • 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζλανι κρασί λευκό ξηρό
  • 1.500 ml ζωμό κρέατος καυτό (τον διατηρείτε σε μια κατσαρόλα δίπλα από το ριζότο, σε χαμηλή φωτιά)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο, το τσίλι και το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.Σβήνετε με το κρασί και μόλις απορροφηθεί για μια κατσαρόλα προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και αφήνετε το ριζότο να σιγοβράζει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό.Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμού και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20-25 λεπτά περίπου, προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που απορροφάτε από το ρύζι μέχρι να χυλώσει το ριζότο.Λίγο πριν τελειώσετε με τη διαδικασία (περίπου στα 20 λεπτά) αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μανιτάρια, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά, και αφήνετε το ριζότο να βράσει για 2 λεπτά.Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert


Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g

%GDA 100g

Ενέργεια/Energy/Energie

1519KJ/ 358kca

18%

Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß

8.4g

17%

Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate

εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker

78g

0g

30%

0%

Λιπαρά/Fats/Fette

εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte

1,1g

0.3g

2%

1%

Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe

1.2g


Αλάτι/Salt/Salz

0.01g

1%

* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.

Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.

Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.

    Cart