Ταχινόπιτα
Mε αφράτη αλλά στιβαρή ζύμη και γλυκιά γέμιση από ταχίνι, ζάχαρη και κανέλα, η κυπριακή ταχινόπιτα είναι απερίγραπτα νόστιμη.
20′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Τεμάχια: 10 – 14
Για τη γέμιση
- 720 γρ. ταχίνι
- 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για τη ζύμη
- 750 γρ. αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο, για ψωμί)
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 7-8 γρ. μαγιά ξερή (1 φακελάκι)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο σε σκόνη
- 700-750 ml νερό
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την ταχινόπιτα, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό (όχι πολύ σφιχτό) ζυμάρι.
- Όσο ζυμώνουμε, κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και το ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά μας και τα
αρώματα. - Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 30 λεπτά, να φουσκώσει.
Γέμιση - Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει λίγο το ταχίνι.
- Κρατάμε λίγη από τη γέμιση για να αλείψουμε τις πίτες μας πριν από το ψήσιμο.
Ταχινόπιτες - Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-14 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα το ζυμάρι να μη στεγνώσει.
- Χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο όπου εργαζόμαστε αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ορθογώνιο φύλλο (περίπου 30 x 12 εκ.).
- Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. γύρω γύρω.
- Τεντώνουμε όσο μπορούμε το φύλλο χωρίς να το σπάσουμε και να χυθεί η γέμιση.
- Διπλώνουμε στη μέση το φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό, τραβώντας το ελαφρά για να γίνει μια μακριά λωρίδα.
- Στρίβουμε τη μία άκρη του ρολού σε σαλίγκαρο μέχρι τη μέση.
- Τυλίγουμε την άλλη άκρη πάλι σε σαλίγκαρο και σχηματίζουμε ένα τελικό σίγμα «ς».
- Διπλώνουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι, να κολλήσουν και να πλατύνουν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο το ζυμάρι.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε τις πίτες σε απόσταση τη μία από την άλλη.
- Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά, σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Ξεσκεπάζουμε τις ταχινόπιτες, τις αλείφουμε ελαφρά με τη γέμιση που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Πηγή: gastronomos.gr