Τρομεροί παντζαροκεφτέδες με φακές leftovers
Παντζαροκεφτέδες τρομεροί, αυτή θα είναι η συνταγή που κάνει το “ποδαρικό” στο blog για το νέο έτος. Και νομίζω δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο ξεκίνημα από ένα θρεπτικό φαγητό που έχει ως βασικό υλικό τα αγαπημένα μας παντζάρια. Είναι ότι πιο νόστιμο και ότι πιο ζουμερό έχω φάει αλλά και έχω φτιάξει. Και έχει ένα μυστικό συστατικό που ούτε που φαντάζεστε. Αλλά ας μην σας κρατάω άλλο σε αγωνία, θέλω μόνο να δοκιμάσετε αυτούς τους αφράτους, πεντανόστιμους παντζαροκεφτέδες με φακές που έμειναν από την προηγούμενη, χωρίς γλουτένη και χωρίς γαλακτοκομικά.
Υλικά για 16-18 παντζαροκεφτέδες
- 300 γρ παντζάρια (3 παντζάρια)
- 300 γρ μαγειρεμένες ή βρασμένες φακές
- 2 μέτρια κρεμμύδια (4 μικρά)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
- ½ λεμόνι, το χυμό
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 70 γρ νιφάδες βρώμης
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ⅓ κ.γ. κάρδαμο
- αλάτι (μόνο για παιδιά άνω του έτους)
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε τα ωμά παντζάρια και τα τρίβουμε στο λεπτό τρίφτη. (αν έχουμε δίσκους για κόψιμο λαχανικών θα μας διευκολύνει και θα γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία.
- Ομοίως τρίβουμε και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμειξης.
- Περνάμε τις φακές από το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τις πολτοποιούμε.
- Στο μπολ μας προσθέτουμε μαζί με τα τριμμένα παντζάρια και το κρεμμύδι, τις φακές, το αυγό, τις νιφάδες βρώμης, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το λεμόνι, το κάρδαμο και το αλατοπίπερο.
- Φοράμε γάντια και πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
- Τοποθετούμε τους παντζαροκεφτέδες στο ταψί και μεταφέρουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Ψήνουμε για 30-35′ λεπτά και απολαμβάνουμε.