Οσπριάδα με λαχανικά – ανάμεικτα όσπρια σαλάτα
Υλικά (για 6-8 άτομα)
- 400 γρ. μείγμα οσπρίων – οσπριάδα Voion
- 2-3 φύλλα δάφνη
- 1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 φλ. κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος
- 1/2 κόκκινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη κέρατο
- 12 ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες
- 3-4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 4 κομμάτια λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο κομμένες σε μικρούς κύβους
- 1/3 αγγούρι ξεφλουδισμένο, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- γλασαρισμένα καρότα & μερικά μικρά πράσινα φύλλα για το σερβίρισμα
για τη βινεγκρέτ
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. λεμόνι
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. αλάτι1/4 κ.γ. πιπέρι
Αν κάνετε την οσπριάδα κύριο πιάτο, προσθέστε: 100 γρ. τόνο σε λάδι ή/& 2 αβγά βρασμένα, κομμένα στα 4
Προετοιμασία: 30 λεπτά για τα λαχανικά. 8-12 ώρες για το μούλιασμα των οσπρίων. 1 ώρα και 30 λεπτά για το μαγείρεμα. Ετοιμάστε τη βινεγκρέτ και τα λαχανικά όσο βράζει η οσπριάδα.
Ετοιμάζετε το μείγμα οσπρίων: Βάζετε τα όσπρια στην κατσαρόλα με νερό να τα υπερσκεπάζει κατά 5 εκατ. Βράζετε για 4-5 λεπτά, πετάτε το νερό και βάζετε
καινούργιο. Φέρνετε σε βρασμό και ξαφρίζετε επιμελώς. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα δαφνόφυλλα. Μαγειρεύετε τα όσπρια με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 – 1.5 ώρα, βάζοντας αλάτι στο τελευταίο 10λεπτο.
Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα, αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσουν και στραγγίζετε. Μεταφέρετε τα βρασμένα ανάμεικτα όσπρια σε μεγάλο μπολ.
Σημείωση: Είναι λογικό ότι κάποια από τα όσπρια, όπως οι φακές, θα είναι μαλακά πριν τα υπόλοιπα είναι έτοιμα. Δεν πειράζει, γιατί αυτά θα ενωθούν με την βινεγκρέτ δημιουργώντας πιο ενδιαφέρουσα σάλτσα.
Κάνετε τη βινεγκρέτ: Σε μπολ χτυπάτε όλα τα υλικά για να έχετε μια σάλτσα.
Ολοκλήρωση: Προσθέτετε στο μπολ με το μείγμα των οσπρίων τα κομμένα λαχανικά και τη βινεγκρέτ. Βάζετε και τον τόνο (χωρίς το λάδι του) αν τον χρησιμοποιήσετε. Ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση σας.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα ανάμεικτα όσπρια σε πιατέλα ή πιάτα προσθέτοντας μερικά φρέσκα πράσινα φυλλαράκια.
Πηγή : pandespani.com