Ριζότο με μανιτάρια porcini
Υλικά
- 350 γρ. ρύζι καρολίνα Voion
- 150 γρ. μανιτάρια ξερά (τα μουσκεύουμε να μαλακώσουν)
- 300 γρ. μανιτάρια porcini ή άλλο είδος
- 180 γρ. βούτυρο (100 γρ. στην αρχή και 80 γρ. για το δέσιμο)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 150 γ. παρμεζάνα τριμμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία
- Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ρύζι καρολίνα και το τοστάρουμε για 3 – 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί και ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι και πιπέρι.
- Σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει το ζωμό να βράζει και ξεκινάμε να τον ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα μέσα στο ρύζι, πάντα σε αρκετή φωτιά. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια.
- Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τελειώνουμε, δένοντας με το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Το σκεπάζουμε για 2 -3 λεπτά να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε.
botrini.gr