Φακές
Υλικά
250 γρ. φακές Voion
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, μεσαίο
2 καρότα
2 στικ σέλερι
2 σκ. σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κύμινο
1 πρέζα μπούκοβο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κύβο λαχανικών
1 1/2 λίτρο νερό
1 κ.γ. αλάτι
Για το σερβίρισμα
- φέτες ψωμί
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κλ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ξίδι
- αντζούγιες
- ελιές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις σουρώνουμε καλά.
- Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το
ελαιόλαδο. - Κόβουμε σε μικρές φέτες τα καρότα και το σέλερι, τα ρίχνουμε στην
κατσαρόλα και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. - Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα
μαζί με τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και το μπούκοβο, και
ανακατεύουμε καλά. - Ρίχνουμε τις φακές, τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο και το νερό, και
ανακατεύουμε. - Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά σε μέτρια προς
χαμηλή φωτιά. - 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλάτι και
πιπέρι. - Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Κόβουμε 4 φέτες ψωμί.
- Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε στις φέτες ψωμιού 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι
και τα βάζουμε από το τηγάνι να πάρουν ωραίο χρώμα και να
φρυγανιστούν. - Μοιράζουμε τις φακές σε πιάτα, και σερβίρουμε με λίγο θυμάρι, πιπέρι,
1 κ.σ. ελαιόλαδο,
Πηγή: www.akispetretzikis.com