Μπιφτέκια γλυκοπατάτας με φακές Voion
Τα παιδιά λατρεύουν κάθε είδους μπιφτέκια και κεφτεδάκια με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά, και τα καταλαβαίνω. Είναι –πως να το κάνουμε– πιο εύκολο να τσιμπήσουν ένα μπιφτεκάκι, αφράτο μέσα, με κρουστίτσα από το ψήσιμο απέξω και νόστιμο από τον αχταρμά πολτοποιημένων υλικών και μυρωδικών, απ’ ότι πιο περίπλοκα σε υφές πιάτα που συνήθως αγαπάμε μεγαλώνοντας. Ταμπιφτέκια έχουν ως βάση 2 πολύ αγαπημένα μου υλικά: τη γλυκοπατάτα και τις φακές που βρίσκονται πάντα μα πάντα σε βάζο στο ντουλάπι μου.
Για την ευκολία, μαγειρεύω τις φακές και τις γλυκοπατάτες σε μία κατσαρόλα κι έπειτα τις πολτοποιώ και τις ανακατεύω με λίγα ακόμα υλικά σε μια πηχτή και κολλώδη ζύμη που θα πλάσω σε μπιφτέκια. Τα ψήνω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα σερβίρω με διάφορους τρόπους: μέσα σε αυτοσχέδιο λαχταριστό burger, μαζί με αγγουροντομάτα και σπιτικό τζατζίκι ή σκέτο δροσερό γιαούρτι της επιλογής μου, με πουρέ ή όπως αλλιώς θα σέρβιρα οποιαδήποτε μπιφτέκια. Μπαίνουν σε ταπεράκι, τρώγονται και με το χέρι, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και υπόσχονται να δελεάσουν τα παιδάκια που δεν τρελαίνονται για τις φακές!
Μερίδες: 10 μπιφτέκια
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Φυλάσσουμε τα μπιφτέκια καλυμμένα στο ψυγείο για 3 μέρες ή (ψημένα) στην κατάψυξη για 1 μήνα με διαχωριστική λαδόκολλα
ανάμεσα τους.
Υλικά για τα μπιφτέκια
- 150 γρ. ψιλές φακές Voion
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 γλυκοπατάτα (περ. 600 γρ. ζυγισμένη με τη φλούδα)
- 1 κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο
- 2 ½ κ.σ. νερό
- ½ κ.γλ. σκόνη σκόρδο (προαιρετικά)
- ½ κ.γλ. σκόνη κρεμμύδι (προαιρετικά)
- ½ κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη ή Italian Mix
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά ή τριμμένο σκληρό τυρί της επιλογής μας
- 110 γρ. αλεύρι βρώμης*
- ελαιόλαδο
- αλάτι (προαιρετικά)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1) Βάζουμε τις φακές Voion σε κατσαρόλα με κρύο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης και βάζουμε να βράσουν. Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.
2) Παράλληλα ξεφλουδίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κύβους. Τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καλύπτουμε και πάλι με καπάκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ακόμα. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
3) Σε μπολάκι ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε στην άκρη.
4) Πολτοποιούμε το μείγμα γλυκοπατάτας-φακής σε επεξεργαστή τροφίμων σε δόσεις (δεν πειράζει αν μείνουν μερικές ολόκληρες φακές ή κομματάκια γλυκοπατάτας) και μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ. .
5) Προσθέτουμε το μείγμα λιναρόσπορου, τη σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού, το κύμινο, τη ρίγανη, τη διατροφική μαγιά (ή το τυρί), το αλεύρι βρώμης, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί πηχτή κολλώδης ζύμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.
6) Πλάθουμε 10 μπιφτέκια (των 100 γρ. περίπου), τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τα προσεκτικά στα μισά του χρόνου. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.