Μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο της γιαγιάς
- Μερίδες: 6
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα & 5 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 40 λεπτά
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες Voion
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 καρότα, κομμένα στη μέση & σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 420 γρ. Ντομάτα στον τρίφτη
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τους γίγαντες Voion σε μπολ καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 24 ώρες.
- Σουρώνουμε τους γίγαντες, τους μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με νερό και τους αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά.
- Σουρώνουμε ξανά τους γίγαντες και τους ξεπλένουμε. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε πίσω τους γίγαντες και τους αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα, αλατίζοντας καλά τα τελευταία 5 λεπτά. Κρατάμε 1 λίτρο από το νερό που βράσανε οι γίγαντες και τους σουρώνουμε.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και τα καρότα και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά. Περιχύνουμε με τη ντομάτα στον τρίφτη, 800 ml ζωμό από τους γίγαντες και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον μισό μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Απλώνουμε λίγη σάλτσα σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Ρίχνουμε τους γίγαντες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, τον υπόλοιπο ζωμό (200 ml). Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε με 4 κ.σ.
ελαιόλαδο. - Βάζουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις και ψήνουμε για 1 ώρα. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Πηγή: www.madameginger.com