ΚΟΡΚΟΤΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ
Τι είναι: Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πληγούρι είναι βρασμένο. Το κορκότο χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη κυρίως στην ποντιακή κουζίνα.
Το κορκότο συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα του σιταριού, δηλαδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, αλλά και σε Κάλιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Μαγνήσιο και Ψευδάργυρο και συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού.
Συσκευασίες:
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΚΟΡΚΟΤΟ ΣΟΡΒΑΣ
- 1 ποτήρι κορκότο
- 1+1/2 λίτρο νερό
- 500g παραδοσιακό γιαούρτι αγελάδος
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- 1 κ.σ. δυόσμός φρέσκος ή 1 κ.γ. αποξηράμενος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κορκότο. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νεράκι ακόμη. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το κορκότο, ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα να μην κόψει (όπως κάνουμε αυγολέμονο). Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να πάρει τη θερμοκρασία του κορκότο. Προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σε κατσαρολ΄΄ακι ή τηγανάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το δυόσμο. Περιχύνουμε τη σούπα μας με το βούτυρο και σερβίρουμε.
Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert
Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g | %GDA 100g | |
---|---|---|
Ενέργεια/Energy/Energie | 1516KJ/ 362kca | 18% |
Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß | 13.6g | 27% |
Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker | 70g 2,4g | 27% 3% |
Λιπαρά/Fats/Fette εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte | 2,6g 0.3g | 4% 2% |
Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe | 2.3g | |
Αλάτι/Salt/Salz | 0g | 0% |
* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.
Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.