ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΤΡΙΑ
Περιοχές καλλιέργειας: Φλώρινα, Δυτική Μακεδονία.
Καλλιέργεια: Το ήπιο καλοκαίρι στη Δυτική Μακεδονία με τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες και η καλλιέργεια σε γόνιμα εδάφη συμβάλλουν στην παραγωγή ανώτερης ποιότητας μέτριων φασολιών. Η καλλιέργεια του μέτριου φασολιού διαρκεί μόνο τρεις μήνες και είναι τα πρώτα φασόλια που συγκομίζονται στη Δυτική Μακεδονία, για να μαγειρευτεί γευστικότατη φασολάδα, το εθνικό πιάτο της χώρας.
Χαρακτηριστικά: Τα φασόλια είναι μικρά, με οβάλ σχήμα και λευκό χρώμα. Είναι μία ποικιλία καλά προσαρμοσμένη στις συνθήκες του μικροκλίματος της περιοχής, με αποτέλεσμα τα φασόλια να είναι ευκολόβραστα, νόστιμα, και θρεπτικά. Έχουν βουτυρώδη υφή, πλούσιο άρωμα και λεπτή φλούδα. Η προετοιμασία για το μαγείρεμα είναι εύκολη και είναι ιδανικά για σούπες και σαλάτες.
Τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ VOION παράγονται αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς που καλλιεργούν τα πιο αγνά προϊόντα με ορθές γεωργικές πρακτικές
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ
- 500g φασόλια ξερά
- 3 καρότα ψιλοκομμένα σε ροδέλες
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 400g vτοματάκια κονσέρβας
- 1/2 φλ λάδι
- 3 κλωνάρια σέλινο
- Αλάτι/ Πιπέρι
- 1 καυτερή πιπερίτσα προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμεvο βράδυ. Τnv επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (1 ώρα περίπου). Τα στραyyίζουμε και ξεπλένουμε την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα για 3 λεπτά, προσθέτουμε τα vτοματάκια, το αλάτι, το πιπέρι και το σέλινο. Μόλις πάρει βράσn η σάλτσα, ρίχνουμε τα φασόλια και ένα λίτρο χλιαρό vέρο. Συvεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Αφαιρούμε στο τέλος την καυτερή πιπερίτσα και σερβίρουμε τη φασολάδα ζεστή.
Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert
Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g | %GDA 100g | |
---|---|---|
Ενέργεια/Energy/Energie | 1280kJ/ 306kca | 15% |
Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß | 21g | 41% |
Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker | 64g 4.1g | 25% 5% |
Λιπαρά/Fats/Fette εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte | 1,4g 0.3g | 2% 2% |
Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe | 22g | |
Αλάτι/Salt/Salz | 0.01g | 0% |
Σίδηρος/Iron/Eisen | 5.2mg | 37% |
Φώσφορος/Phosphorus/Phosphor | 154mg | 22% |
* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.
Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.