Voion Land Products

Όσπρια και το καλοκαίρι!

Με πόσους καλοκαιρινούς τρόπους μπορούμε να φάμε τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι θρεπτικά, νόστιμα και θα έπρεπε να βρίσκονται τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα στο πιάτο σου. Γιατί;

  1. Αποτελούν την κύρια φυτική πηγή πρωτεΐνης. Έτσι, αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο κρέατος, ειδικά όταν συνοδεύονται από ένα μη επεξεργασμένο δημητριακό (πχ. ρύζι, μαύρο ψωμί, κινόα, πλιγούρι, φαγόπυρο, παξιμάδια).
  2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. 1 φλυτζάνι οσπρίων σου δίνει 10-15 γρ φυτικών ινών και καλύπτει τη μισή περίπου από την ποσότητα φυτικών ινών που θα έπρεπε να προσλάβεις μέσα στην ημέρα.
  3. Είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα όσπρια περιέχουν κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σίδηρο.
  4. Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλικό οξύ που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τι σημαίνουν αυτά για τον οργανισμό μου;

  • Τα όσπρια προστατεύουν την υγεία της καρδιάς σου. Είναι ευεργετικά, αν έχεις υπέρταση και προλαμβάνουν το διαβήτη. Για τους ήδη διαβητικούς είναι, επίσης, μία ωφέλιμη τροφή.
  • Τα όσπρια είναι μία σημαντική πηγή πρωτεΐνης, όχι μόνο για τους χορτοφάφους αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, καθώς δίνουν την πρωτεΐνη τους χωρίς να περιέχουν παράλληλα πολλά και κορεσμένα λιπαρά.
  • Τα όσπρια είναι μία τροφή που προλαμβάνει τις φλεγμονές, και τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρά σου. Επομένως, ασκούν μία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.
  • Οι βιταμίνες και οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια τα κάνουν μία τροφή ευεργετική και για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Επομένως, τα όσπρια προσφέρουν ενέργεια, και θρέψη, γιατί, λοιπόν, να τα στερηθείς το καλοκαίρι;

  1. Δοκίμασέ τα σε σαλάτα. Υπάρχουν πολλές δροσερές επιλογές για να απολαύσεις τα όσπρια. Ανάμιξε ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής (κρεμμυδάκι, ντοματίνια, πιπεριές κλπ) με φασόλια, ρεβίθια ή φακή και πρόσθεσε το δημητριακό της επιλογής σου, για να αποκτήσεις μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας στο πιάτο σου.
  2. Τύλιξέ τα και απόλαυσέ τα παντού. Μπορείς να τα βράσεις και να τα τυλίξεις μέσα σε τορτίγιες μαζί με λαχανικά, κοτόπουλο, τυρί, γαρίδες ή / και αβοκάντο. Έτσι, έχεις ένα εύκολο γεύμα που μπορείς να το πάρεις παντού. Στο γραφείο, στην παραλία, στο camp. Εντυπωσίασε οικογένεια και φίλους με μία «μεξικάνικη» βραδιά.
  3. Άλειψέ το. Μπορείς να φτιάξεις χούμους με ρεβίθια (ή φασόλια, αν προτιμάς) και ταχίνι. Μπορείς να φτιάξεις πέστο με όσπρια. Μπορείς να αλείψεις τη φάβα. Φτιάξε σνακ με πιτάκια τραγανά, παξιμάδια ή κριτσίνια και απόλαυσέ τα οικογενειακά ή με φίλους.
  4. Πλάστα! Μπορείς να φτιάξεις κεφτέδες από φακή, ρεβίθια (τα γνωστά φαλάφελ) ή φασόλια. Ανάμιξέ τα με λαχανικά ή / και πατάτα και φτιάξε υγιεινά burger ή «κεφτεδάκια».
  5. Συνόδεψε τα θαλασσινά. Φτιάξε φάβα ή μαυρομάτικα με μπόλικο μαϊντανό και κρεμμυδάκι, δοκίμασε ρεβιθάδα Σίφνου και συνόδεψε τα με θαλασσινά για να έχεις ένα γεύμα γεμάτο παράδοση, υγεία, θρεπτικότητα και … ω3.

Πηγή: https://www.nutrischool.gr/

    Cart