ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ
Περιοχή καλλιέργειας: Δυτική Μακεδονία.
Καλλιέργεια: Στη Δυτική Μακεδονία, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων παράγονται τα φασόλια μπαρμπούνια Voion. Τα ιδιαίτερα εύφορα εδάφη, τα άφθονα νερά, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και το μεράκι και η γνώση των παραγωγών συμβάλλουν στην παραγωγή ενός προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Χαρακτηριστικά: Τα φασόλια μπαρμπούνια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις πολύχρωμες κηλίδες, οι οποίες κατά το μαγείρεμα εξαφανίζονται. Είναι μια πολύ νόστιμη ποικιλία οσπρίων με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το όνομά τους οφείλεται στην εξωτερική τους εμφάνιση, αφού όταν είναι χλωρά μοιάζουν στο χρώμα με το ψάρι μπαρμπούνι. Οι τρόποι για να μαγειρευτούν είναι πολλοί, όπως λαδερά, με κρέας ή σε μια πολύχρωμη, δροσερή σαλάτα.
Συσκευασίες
Τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ VOION παράγονται αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς που καλλιεργούν τα πιο αγνά προϊόντα με ορθές γεωργικές πρακτικές
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ
- 400g μπαρμπουνοφάσουλα
- 1-2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 300 – 400g ντομάτα τριμμένη ή μισό κουτί (200g) ντομάτα κοvκασέ και 1 κουταλιά πελτέ
- 5-6 κλαράκια μαϊντανό
- Αλάτι/ Πιπέρι
- Προαιρετικά: 1 καυτερή πιπερίτσα ή καυτερό κοκκινοπίπερο ή 2 μικρές φρέσκιες πιπεριές (όχι καυτερές). Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε 2 μέτρια καρότα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζοuμε αποβραδίς τα φασόλια στο νερό (μπορούμε να το αποφύγουμε αν τα βράσουμε σε xύτρα ταχυτnτας). Τnv επόμενη τα βάζουμε να βράσουν με κρύο νερό και μόλις πάρουν βράση τα σουρώνουμε και τα ξαvαβάζουμε σε κρύο νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουv. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα φασόλια. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει, την ντομάτα, το σκόρδο, την πιπεριά, τον μαϊντανό, τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό από αυτό που έβρασαν τα φασόλια. Όταν χυλώσουν αποσύρουμε από το μάτι.
Διατροφικά στοιχεία/ Νutritional value/ Nährwert
Aνά 100 γρ./Pro 100g/Je 100g | %GDA 100g | |
---|---|---|
Ενέργεια/Energy/Energie | 1240J/ 295kca | 15% |
Πρωτεΐνη/Protein/Eiweiß | 22g | 44% |
Υδατάνθρακες/Carbohydrates/Kohlenhydrate εκ των οποίων Σάκχαρα/of which Sugars/Davon Zucker | 37g 2.5g | 14% 3% |
Λιπαρά/Fats/Fette εκ των οποίων Kορεσμένα/of which Saturated/Davon Gesättigte | 1,6g 0.3g | 2% 2% |
Oλικές διαιτητικές ίνες/Dietary Fibre/Ballaststoffe | 23g | |
Αλάτι/Salt/Salz | 0.01g | 0% |
Σίδηρος/Iron/Eisen | 5.8mg | 41% |
* ΣΗΠ/GDA:
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων και διαθρεπτικών στοιχείων ενός μέσου ενήλικα, υπολογισμένη σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Guideline Daily Amount of calories and nutrients calculated for an average adult, on the basis of a 2000 calorie diet.
Richtwert für die Kalorien- und Nährstofftageszufuhr eines durchschnittlichen Erwachsenen auf der Grundlage einer 2000-Kalorien-Diät.