Παγκόσμια μέρα οσπρίων: Οι μύθοι, οι αλήθειες και τα οφέλη
Η 10η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχτεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων και είναι μια πολύ
καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα όσπρια και να λύσουμε τις πιο
συνηθισμένες απορίες που έχουμε για αυτά.
ΟΣΠΡΙΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ:
1) Τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες και θα με παχύνουν
-Σωστό – X
-Λάθος – √
Σίγουρα τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας εμποδίζουν
να χάσουμε βάρος. Ένα πιάτο μαγειρεμένα όσπρια μας δίνει περίπου 250 θερμίδες.
2) Τα όσπρια είναι πλούσια σε:
-Φυλλικό οξύ – √
-Βιταμίνη C – X
-Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας – X
3) Τα όσπρια είναι πηγή πρωτεΐνης:
-Σωστό – √
-Λάθος – X
Τα όσπρια περιέχουν φυτική πρωτεΐνη, αλλά είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή δεν
περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας αμινοξέα. Όταν όμως συνδυάζονται με
δημητριακά, αυξάνουν τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης με αποτέλεσμα να έχει την ίδια
αξία με τη ζωική.
4) Ο σίδηρος από τις φακές είναι ισάξιος με αυτόν του κόκκινου κρέατος:
-Σωστό – X
-Λάθος – √
Οι φακές περιέχουν σίδηρο αλλά αυτός είναι μη αιμικός, που σημαίνει ότι απορροφάται σε
πολύ μικρό ποσοστό από τον οργανισμό μας. Είναι πολύ σημαντικός ο σωστός συνδυασμός
των οσπρίων με άλλα τρόφιμα για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τον σίδηρο που
περιέχουν
5) Όταν τρώω όσπρια προτιμώ να καταναλώνω μαζί:
-Λεμόνι – √
-Τσάι – X
-Κόκκινο κρασί -Γιαούρτι – X
Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, πρέπει να συνδυάσουμε τα όσπρια με μια
πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι. Αντίθετα, πρέπει να αποφύγουμε συστατικά που
εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου και περιέχονται στο τσάι, το κόκκινο κρασί και το
γιαούρτι.
6) Αφού τα όσπρια με φουσκώνουν, πρέπει να τα απορρίψω από τη διατροφή μου
-Σωστό – X
-Λάθος – √
Για να μειώσουμε τα συμπτώματα φουσκώματος, μπορούμε πρώτα να μουλιάσουμε τα
όσπρια, να τα ξαφρίσουμε κατά το μαγείρεμα, να προσθέσουμε σόδα και να τα βράσουμε
πολύ καλά.
Source: https://petros-syrigos.com/pagkosmia-mera-osprion-mythoi-alithies/