Voion Land Products

Τα γεμιστά είναι το καλύτερο μου ελληνικό φαγητό. Πιπεριές και ντομάτες γεμιστές, είναι το αγαπημένο όλων! Ειδικά οι πιπεριές…
Αλλά προσέξτε… μόνο τα σπιτικά γεμιστά, και μόνο τα μαγειρεμένα με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η γιαγιά! Ποιά είναι όμως τα  5 κύρια μυστικά για τις τέλειες γεμιστές ντομάτες και πιπεριές;

1. Το κυριότερο μυστικό της γιαγιάς, είναι χρήση της σάρκας της πιπεριάς στη γέμιση.

Το σαρκώδες λευκοπράσινο κομμάτι κάτω απ’ το καπάκι, όπου πάνω του υπάρχουν τα σπόρια, καθώς και τα λεπτές απολήξεις απ’ τα 3 ή 4 εσωτερικά νεύρα που υπάρχουν στις αρσενικές και θηλυκές πιπεριές αντίστοιχα, έχουν απίθανη γεύση και αρώματα. Οι περισσότεροι τα πετούν μαζί με τα σπόρια, και έτσι στερούν τα γεμιστά τους από αρωματικό βάθος, δίνοντας μονοσήμαντη γεύση ντομάτας στη γέμιση. Αυτά, η γιαγιά, τα καθάριζε απ΄ τα σπόρια, τα έτριβε στον τρίφτη και τα χρησιμοποιούσε στη γέμιση, δίνοντας γευστική ισορροπία μεταξύ των 2 βασικών συστατικών και ανεβάζοντας τη γεύση της γέμισης κατακόρυφα. Μεγάλη διαφορά, γιατί εδώ μιλάει το μεράκι για λεπτομέρειες που μετράνε!

2. Η χρήση κίτρινου γλυκού τυριού στη γέμιση.

Εγώ χρησιμοποιώ τριμμένο κασέρι που μου φαίνεται ως η πιο πιθανή αυθεντική επιλογή των παλαιών χρόνων στη Σμύρνη, αλλά και γκούντα αν βάλετε δεν θα χάσετε. Το τυρί στην αναλογία και με τον τρόπο ενσωμάτωσης που καταγράφεται στη συνταγή, συμπληρώνει και στρογγυλεύει το γευστικό προφίλ της γέμισης.

3. Το δικό μου μικρό τεχνικό μυστικό είναι οι τρύπες με πιρούνι στη βάση κάθε πιπεριάς και ντομάτας πριν μπει η γέμιση.

Η ιδέα αυτή μου προέκυψε απ’ την ανάγκη να μένουν τα γεμιστά ζουμερά πέρα απ’ τη πρώτη μέρα, γιατί μέχρι σήμερα –ειδικά οι πιπεριές- χρειαζόταν μια κουταλιά σάλτσα από πάνω στο σερβίρισμα. Ανοίγοντας στη βάση τους αυτές τις μικρές τρύπες με δυο πιρουνιές, επιτρέπουμε στη γέμιση να απορροφά υγρά και να μένει πάντα ζουμερή. Και σας διαβεβαιώ ότι τα τελευταία γεμιστά που βλέπετε φωτογραφημένα, τα έφαγα 7 μέρες μετά το μαγείρεμά τους και ήταν εξίσου ζουμερά με τη πρώτη μέρα, για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που κάνω τη συνταγή! Να προσθέσει και το εγγόνι ένα μικρό τιπ, στη μαγειρική σοφία της γιαγιάς…

4. Μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο και κανένα άλλο αρωματικό

Τα αρώματα του συνδυασμού μαϊντανού και δυόσμου είναι ό,τι χρειάζεται αυτή η συνταγή. Τίποτα άλλο! Και προς θεού, όχι άνηθο που έχω δει σε συνταγές διασήμων τηλεσέφ… Ο άνηθος έχει εντελώς άλλο γευστικό προφίλ και αποσυντονίζει την ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων που δημιουργεί τη μαγεία αυτής της συνταγής.

5. Μπόλικη σάλτσα ντομάτας ανάμεσα στα γεμιστά.

Αυτή είναι που θα δώσει υγρά για να ψηθούν στο φούρνο και να γίνει το ρύζι, θα συγκεντρώσει μέσα της τη γεύση όλων των συστατικών και θα αποτελεί το υγραντικό στοιχείο που θα επιτρέψει στα γεμιστά να μένουν ζουμερά στις επόμενες μέρες.

Δεν καταγράφω ως μυστικό τη χρήση σταφίδας και κουκουναριού, γιατί είναι ευρέως διαδεδομένη, ειδικά σε όσους έχουν Μικρασιάτικες καταβολές, και έτσι την θωρώ τόσο αυτονόητη που αισθάνομαι ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο της αρχέγονης συνταγής για ντομάτες και πιπεριές γεμιστές.

Τελειώνοντας, να σημειώσω τρεις ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες, γευστικής άποψης:

  • Το πρώτο είναι ότι οι σκούρες πράσινες πιπεριές έχουν πολύ πιο έντονα γευστικά στοιχεία απ’ τις ανοιχτές πράσινες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.
  • Το δεύτερο, ότι η συνταγή λειτουργεί καλύτερα με μικρομεσαίου μεγέθους πιπεριές και ντομάτες και όχι με μεγάλες, τόσο στις μερίδες, όσο και στη γευστική ισορροπία μεταξύ εξωτερικού περιβλήματος και γέμισης στη κάθε μπουκιά.
  • Το τελευταίο είναι, πως με τη μαγειρική ωριμότητα που έρχεται με τα χρόνια, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως προσθέτοντας στο ταψί επιπλέον των δύο βασικών υλικών, ντομάτας και πιπεριάς, άλλα λαχανικά για γέμισμα, όπως μελιτζάνες, κολοκύθια ή κρεμμύδια, επί της ουσίας φλυαρούμε και εντέλει αφαιρούμε γευστικό στίγμα απ’ το αποτέλεσμα.

Μείνετε στον απλό συνδυασμό ντομάτας και πιπεριάς. Όλα τα άλλα μπορεί να είναι καλά, αλλά είναι υποδεέστερα!

Source: caruso.gr

    Cart