Voion Land Products

Όσπρια γης Βοϊου (voion land products)

Με σκοπό την αναβίωση και διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας φακής στο Βόιο, στα σύνορα των Νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς, η Voion Land Products φέρνει στο τραπέζι μας όσπρια κορυφαίας ποιότητας με υψηλή γευστική και διατροφική αξία

Ήταν στην αρχή της κρίσης όταν έξι νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με σκοπό να δημιουργήσουν κάτι που θα συνδύαζε όλα τα παραπάνω. Ετσι ιδρύθηκε η εταιρεία Voion Land Products το 2008 με έδρα το Βόιο Κοζάνης, και συγκεκριμένα το Τσοτύλι, και με αντικείμενο την παραγωγή, την επεξεργασία, την τυποποίηση και τη διανομή οσπρίων. Σήμερα μέτοχοι της εταιρείας είναι οι Γιάννης και Αλέξανδρος Ζιμπιλίδης, ο Αλέξης Κωτούλας, ο Βασίλης Μεταξάς και ο Γιάννης Τσιάλτας.

Το όραμα
Από την έναρξη λειτουργίας της η εταιρεία ακολούθησε το πρότυπο της συμβολαιακής γεωργίας, με τους συνεργάτες- αγρότες να ανέρχονται έως τους 90. Η παρακολούθηση των καλλιεργειών και η καθοδήγηση των παραγωγών είναι συνεχείς, από τη σπορά έως
τη συγκομιδή. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας είναι ιδανικές για την καλλιέργεια των οσπρίων, ωστόσο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή αγρών με γνωρίσματα τέτοια ώστε να παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Μέριμνα λαμβάνεται για την εφαρμογή αμειψισποράς (εναλλαγής) των οσπρίων με σιτηρά, ώστε να περιορίζονται τυχόν προβλήματα εχθρών και ασθενειών.

Ο κύκλος παραγωγής
Η καλλιέργεια ξεκινά από την επιλογή του χωραφιού, το οποίο θα οργωθεί μέσα στο καλοκαίρι ή νωρίς το φθινόπωρο. Ακολουθεί προετοιμασία του εδάφους, μόλις το επιτρέψουν οι φθινοπωρινές βροχές, ώστε να είναι έτοιμο για σπορά στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η καλλιέργεια πρέπει να φυτρώσει και να εγκατασταθεί προτού επέλθουν οι παρατεταμένες και ισχυρές παγωνιές της περιοχής. Η νεαρή καλλιέργεια διακόπτει την ανάπτυξή της λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και όταν ζεστάνει ο καιρός, τον Μάρτιο, αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό. Οι ήπιες θερμοκρασίες, και όχι η απότομη άνοδός τους, είναι επιθυμητές για την αργή ωρίμανση του σπόρου, ώστε αυτός να γεμίσει καλά, να γίνει βραστερός και με ιδιαίτερα αρώματα κατά το μαγείρεμα. Στα μέσα με τέλη Ιουνίου γίνονται η συγκομιδή και η επεξεργασία – καθαρισμός των προϊόντων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε big bags και συσκευάζονται ανάλογα με τις παραγγελίες.

Οι παράγοντες της ποιότητας
Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας, αλλά και ασφαλών προϊόντων με την ελαχιστοποίηση των σκευασμάτων (π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα) που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της καλλιέργειας και πάντα σύμφωνα με τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Οπως καταλήγει ο κ. Κωτούλας: «Η παραγωγή οσπρίων στηχώρα είναι μια δύσκολη υπόθεση και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παραγωγούς, ιδιαίτερα σε αυτούς που παράγουν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές όπου οι αποδόσεις είναι μικρότερες, το κόστος μεγαλύτερο, αλλά η ποιότητα εξαιρετική. Αυτό, πιστεύω, αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Επιλέξαμε ανθρώπους με παραγωγική κουλτούρα και ισχυρά κίνητρα που προσπαθούν να αναπτύξουν παραγωγικά τις φθίνουσες περιοχές. Σε αυτούς τους ανθρώπους πιστέψαμε, σε αυτούς οφείλουμε την έως τώρα πορεία μας».

Αφιέρωμα του olivemagazine.gr

    Cart